Aktulane objave

Vse kar je novega v društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije.

Re: Aktulane objave

OdgovorNapisal/-a iztok » 11 Nov 2013, 09:02

Nadljujemo z aktualnimi objavami.

Ob svetovnem dnevu mladih smo v javnost dali izjavo, ki jo je pripravil vodja aktivistov Domen Korelc.

Izjava društva Gibanje TRS in Stranke TRS ob svetovnem dnevu mladih

»Biti mlad v teh težkih časih, to se pravi brez mladosti biti mlad, zreti starega sveta propad...« (K. D. Kajuh)

Mladost tudi v razvitem in sorazmerno bogatem delu sveta, kamor Slovenija v Evropi vsekakor spada, že dolgo ni več za vse mlade čas brezskrbne zabave in predanega učenja, ampak je obdobje negotovosti in strahu. Negotovosti zaradi oteženih – skorajda ničnih –¬ možnosti zaposlitve, ne glede na višino in kakovost izobrazbe. Strahu ob pogledu čez meje naše države in spoznanju, kaj nas čaka, če bomo kot država še naprej hodili po isti poti.

Brezposelnost med mladimi v Evropski uniji še nikoli ni bila tako visoka. Trenutno povprečje brezposelnosti znaša po zadnjih dosegljivih podatkih 23,5 %; največ brezposelnih mladih je v Grčiji, ki ima med mladimi 62,9-odstotno brezposelnost. Sledita Španija s 55,1-odstotno in Hrvaška s 55,4-odstotno brezposelnostjo med mladimi. Te države za izboljšanje položaja mladih niso naredile nič – kljub zdaj že katastrofalnim posledicam. Z odsotnostjo vsakršne strategije jim Slovenija žal sledi.

Zaenkrat se giblje v povprečju ob zaskrbljujočem dejstvu, da brezposelnost mladih hitro narašča. K brezposelnim mladim moramo prišteti še tiste, ki v Sloveniji niso našli (ustrezne) zaposlitve in so se zato izselili. Država pa ne ukrepa, torej se več kot očitno ne zaveda posledic, ki jih povzročata brezposelnost in izseljevanje mladih.

Eno od blaginji in razvoju najbolj sovražnih dejstev namreč je, da mladi, ki končajo šolanje, svojo energijo, voljo po delu in ustvarjanju izgubljajo v brezplodni brezposelnosti, iskanju zaposlitve ali menjavanju izkoriščevalskih zaposlitev, kot so začasno, pogodbeno ali honorarno delo, delo na črno, slabo plačano delo ipd. Država bi morala vsakemu mlademu človeku, ko ta konča šolanje, vsaj eno leto zagotavljati zaposlitev, ki vsaj približno ustreza njihovemu znanju.

Skrajni čas je torej, da se mladi bolj dejavno vključimo v družbo, le tako bomo lahko obrnili krmilo v drugo smer. Družba, ki jo bomo dejavno (so)oblikovali, bi morala omogočiti dostojno življenje vsem. Možnost in naloga vsake generacije je, da si izbojuje družbo, v kakršni želi živeti, v kakršni bo lahko poskrbela tako za svoje otroke kot tudi za starejše. Mladi danes moramo energično delovati, ne samo čakati; le tako se bosta negotovost in strah umaknila upanju in prepričanju, da je »vendar sreča biti mlad, biti mlad in poln nad!«

V Ljubljani, 11.11. 2013

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS
Domen Korelc l.r., vodja aktivistov


Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS
Dr. Dušan Plut
iztok
Site Admin
 
Prispevkov: 158
Pridružen: 08 Apr 2012, 16:14

Prejšnja

Vrni se na Novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron